Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen lørdag 28.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Mye fuktighet i snødekket gjør at det kan gå naturlige våte løssnø- og flakskred. Vær varsom i områder med ferske nysnøflak i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Under mildværsgrensen kan mer nedbør som regn på et allerede gjennomfuktig snødekke føre til at det går et og annet naturlig utløst vått skred. I den våte snøoverflaten kan det også være lett for en skiløper å løse ut skred. Skred som løsner nede ved bakken kan også forekomme.

Over mildværsgrensen vil økende vind og nysnø legge opp små flak av nysnø i sør- og vestvendte leområder. Snøen binder seg antagelig godt til det gamle snødekket, og milde temperaturer gjør at de vil stabilisere seg relativt raskt. Vær oppmerksom der nysnøen blir fuktig for første gang, for eksempel hvis sola kommer frem.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 27. april 2018

Snødekket fremstår som vått. Under 400 moh er det meget vått. På de aller høyeste toppene kan det ha kommet en centimeter eller to med tørr snø de siste dagene. Nysnøen kan ha lagt seg på et tynt lag av smelte-fryse skare. Minusgrader om natten har dannet et tynt skarelag i overflaten, men skaren bærer ikke. Stedvis, som i Lofoten, er snødekket gjennomfuktet helt til fjelltopphøyde. I sørvente sider er det stedvis bart.

Det som var av vedvarende svake lag er gjennomfuktet og nøytralisert av det milde været den siste tiden.

Observasjoner fra Torskmannen torsdag viser at snøen er gjennomfuktet til topps og fredag formiddag "pissregna" det på parkeringsplassen ved Laupstad. Likefullt er det registrert minusgrader natt til fredag ved enkelte målestasjoner, deriblant Andøya - Trolltinden (450 moh) og Ånstadblåheia på Sortland (500 moh). På Stortinden på Sortland sluddet det på 550 moh fredag ettermiddag.

Fjellvær

Fredag 27. april 2018

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -2 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Lørdag 28. april 2018

8-12 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nordøst om kvelden. -2 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS